Блянът на вицепремиера Красимир Каракачанов - търговците да продават с минимална

...
Блянът на вицепремиера Красимир Каракачанов - търговците да продават с минимална
Коментари Харесай

Ердоган нареди на цените да замръзнат

Блянът на вицепремиера Красимир Каракачанов - търговците да продават с минимална надценка, е на път да се реализира в Турция, където управляващите оказаха напън върху огромните търговски вериги и стотици компании да предложат най-малко 10% понижения на продаваните от тях артикули.

Това е част от ограниченията, планувани от държавното управление, за битка с инфлацията, показани тази седмица от турския министър на финансите Берат Албайрак, написа clubz.bg.

Министърът на финансите на Турция обяви нов метод за справяне с растящата инфлация в страната, достигнала съвсем 25% през предишния месец - настоявайки магазините и бизнеса да дават на потребителите отстъпки, с цел да поддържат цените под надзор.

Албайрак сподели, че акцията ще бъде доброволна, само че прикани потребителите да покажат желанията си към фирмите-участнички - които биха могли да го заявят, поставяйки стикери със особено лого на магазините си, заяви The Financial Times.

 

Новият стопански проект идва откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган - тъстът на Албайрак - укрепи контрола си върху турското държавно управление, а страната се бори против последствията от валутната рецесия, изтрила 38 % от цената на лирата по отношение на $ тази година.

" Този проект е кръгла нула,  казва Пол Макнамара, управител в GAM . - Той изпраща безусловно неверните сигнали ".

Макнамара показва, че предишни усилия да бъде заставен бизнесът да реши казуса с инфлацията са били несполучливи, без значение дали са подхванати от Джералд Форд в Съединени американски щати или от Уго Чавес във Венецуела.

" Единственият метод да се понижи инфлацията е да се получи още веднъж валута или да претърпим такава криза, която понижава заплатите и понижава търсенето ",  сподели Макнамара .

Албайрак заяви, че турските управляващи ще следят магазини и компании и ще предизвикват жителите да се обаждат на специфична гореща линия, с цел да оповестяват за необикновени покачвания на цените.

Акциите на турската нискотарифна верига супермаркети BIM, считана за близка до държавното управление, паднаха до 4% след новината, само че по-късно се възвърнаха. Веригата беше измежду няколкото огромни търговци на дребно, дружно с Carrefour, Migros и Sok, които оповестиха, че ще дават 10% отстъпка на 50 продукта за два месеца.

Министрите също по този начин дадоха обещание, че електрическите и газовите сметки няма да се усилят до края на годината и оповестиха, че държавните снабдители на чай, месо, млечни артикули и ориз ще замразят или ще понижат цените. Албайрак сподели, че турските банки ще дадат 10% отстъпка по заеми, взети с " високи лихвени проценти " след 1 август, без да предоставя допълнителни детайлности, заяви FT.

МВФ намали прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт за Турция през 2019 година от 4 на 100 до 0.4 на 100, само че Албайрак съобщи, че най-лошото от рецесията е минало.

Турски издания оповестиха, че на логото върху понижените артикули има надпис: " Масова битка против инфлацията. #Турция ще победи ". Очаква се да поевтинеят също плодовете и зеленчуците.

Албайрак обърна внимание и на спекулативните цени на някои търговци, които се възползват от обстановката, като съобщи, че тези покачвания не са от изгода за никого, написа " Стар ". " В края на тази борба ще завоюва Турция ", сподели той. 

Министърът на финансите в началото се сблъска с бездънен песимизъм след назначението му през юли. Но през последните седмици той стартира да построява доверие с вложителите, защото централната банка на Турция най-сетне увеличи лихвените проценти след месеци на безучастие и държавното управление понижи задачите за напредък, разяснява FT.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР